Praktiske opplysninger

Noen praktiske opplysninger ang. design, konstruksjon og dekorering. 

Oppskrift

Dette er en oppskrift som har gitt gode resultater både når det gjelder å bygge pepperkakehus og å lage pepperkakefigurer. Smaker godt gjør det også! Og det lukter helt fantaskisk av jul i hele huset lenge etterpå!

Original oppskrift:

1/2 liter sukker
1 1/2 dl vann
3/4 dl sirup
1 ts pepper
1 1/4 ss kanel
1/2 ss nellik
1/2 - 1 ss ingefær
250 gram meierismør
1 ss natron
1 ss konjakk
vel 1 1/2 liter (750 - 800 gram) hvetemel

Bland sukker, vann, sirup og krydder i en kjele og varm opp.
Ta kjelen av platen og tilsett smøret. Rør til det blir helt kaldt.
Tilsett konjakk og mel med natron. Arbeid med deigen godt.

Deigen kan kjevles straks, og den passer godt til kakekoner og kakemenn og andre slags figurer.

Legg kakene på smurt plate eller bakepapir og stek dem ved middels sterk varme, 200-225 grader i 10-12 minutter.
Vokt de første platene godt, så du blir kjent med hva kakene trenger i din ovn.

Vår kommentarer:

  • Dobbel deig er rikelig til fire pepperkakehus og en del kaker.
  • Ikke bruk for mye natron, 1 ss virker å være litt i overkant.
  • Calvados er en god erstatning for konjakk.
  • Det går med en del mer mel enn det som står i oppskriften. Vet ikke hvor mye, men det blir en del speing.
  • "Arbeid med deigen godt" er en spøk. Det går ikke an å jobbe med denne deigen, men det er greit. Bare bland godt og sett deigen i kjøleskapet noen timer før den skal brukes.
  • Når deigen blir for varm blir den vanskelig å jobbe med, så vær rask!
  • Tiden fra ferdig stekt til brendt er veldig kort!
  • Vokt de ferdige kakene for sultne mødre!

Konstruksjon:

Kna biter med deig og kjevle med litt mel på begge sider. Når man bygger hus er det lurt å kjevle direkte på bakepapir og la delen som skjæres ut ligge på papiret.

Bruk pizzakniv til å skjære ut med.

La bitene bli helt kalde før de limes sammen.

Bruk smeltet sukker til å lime sammen husene. Det kan være lurt å ikke stikke fingrene i det smeltede sukkeret. Skulle du feile på dette punktet, rop "AU" veldig høyt og lær barna nye gloser du i ettertid håper de ikke vil gjennta i barnehagen.

Dekorasjon:

Glasur lages med eggehvite og melis. Ikke ta på all melisen med èn gang da denne fort stivner. Da vil ikke pynten henge på. Det er bedre med for tykk enn for tynn glasur.

Ikke bli for oppslukt i selve pyntingen. Små barn vil benytte anledningen til å spise sin egen vekt i seigmenn og nonstop mens mamma og pappa ikke følger med.

Tilbake